Vang massa's karper met natuurlijk aas

Hoewel de paste-visserij op karper in de commerciële visserij een grote vlucht heeft genomen en moeilijk te overtreffen is, zijn er momenten dat het vissen met natuurlijk aas, zoals maden, wormen en maïs, ook hoog kan scoren.

Snelheid vissen

Een van de voordelen van het gebruik van natuurlijk aas is dat het aas na de vangst meestal aan de haak blijft zitten, wat betekent dat een visser zeer snel een reeks vissen kan samenstellen, in tegenstelling tot het aas te moeten vervangen en dit zorgvuldig in positie te moeten brengen.

Locatie keuze

Vandaag ben ik bij Greenridge Farm Fishery in de buurt van Romsey in Hampshire, een stek die populair is bij wedstrijdvissers, een stek waar ik regelmatig aan deelneem en waar het wedstrijdgewicht kan oplopen tot meer dan 400lb! Het zijn overwegend kleine karpers van 3 tot 5 pond die hier voorkomen, dus het is niet alleen een briljante visstek, maar ook een stek waar vanwege het gebrek aan vervelende vissen, aas zoals made en worm effectief kan worden gebruikt.

Randactiviteit

Mijn standaardaanpak op een wedstrijddag zou zijn om lang te starten met een kantlijn langs elke kant en een twee-plus-één lijn recht naar buiten. De reden om lang te starten is dat na alle commotie van vissers die zich installeren, de vis de neiging heeft zich terug te trekken. Lang starten kan dus vanaf het begin een paar vissen opleveren, en vaak zijn dit de grotere vissen die meer dan 10 pond kunnen wegen. Deze lange lijn is er echter niet één om te veel tijd aan te spenderen aangezien deze vissen van voedsel houden en het zal niet lang duren alvorens de kantlijnen tekenen van visactiviteit beginnen te vertonen.

Wat ligt daaronder?

Het eerste belangrijke werk is het uitloden van elk van mijn vier lijnen zodat ik hard op de bodem vis, ongeveer twee centimeter over de diepte, en zodat ik deze diepte kan aanpassen en kleine veranderingen kan maken tijdens de wedstrijd markeer ik de positie van de dobberpunt tegen mijn hengel met behulp van een Tipex pen. Bij het vissen met de hengel gebruik ik graag een zware plummet, het geeft me een nauwkeuriger gevoel voor niet alleen de diepte maar ook de samenstelling van waar ik overheen aan het vissen ben, of het nu harde grond of diep slib is.

natuurlijk aas 2
natuurlijk aas 3
natuurlijk aas 4
natuurlijk aas 5

Bijna identiek

De rigs die ik voor alle lijnen gebruik zijn vrijwel identiek omdat de diepte niet veel varieert en bestaan uit Preston 4×14 edge dobbers, Cenex 0.18mm Hybrid Power Mono tot een 0.16mm zes inch haaklengte en een Sphere maat 12 of 14 weerhaakloze Beast haak. De dobber wordt geschoten met een bulk net boven de haaklengte en ik heb de neiging om veel tip te laten zien, zodat ik onderscheid kan maken tussen lijnaanbeten en echte aanbeten. Deze worden gecombineerd met een Sphere Zero-G F1+ hengel en 1.6mm Hybrid rood elastiek dat een rating heeft tussen 10 en 12.

Oefening baart kunst

Tot zover klinkt alles heel eenvoudig, wat het ook is, maar het moeilijke deel is hoe je het beste uit de stek kunt halen en dit komt neer op het voeren. Over het algemeen begin ik drie lijnen met grondvoer, en het aas dat voor mij het beste werkt is Champion's Method Formula Fish. Ik meng dit aan de vochtige kant met een garde omdat ik niet wil dat het te actief is, zodat het de bodem raakt en een tapijt van voer creëert. In elk van deze lijnen wordt een grote pot met aas ingebracht in het begin, maar niet voordat er een paar dode maden aan toegevoegd zijn, want ik wil dat mijn losse voer bovenop het aastapijt komt te liggen als het op de bodem ligt. De vierde lijn zal voorzichtiger worden gevoerd met slechts een klein potje micro's en als ik op deze lijn naar beneden moet, zal mijn haakaas waarschijnlijk dubbele maïs zijn. Als de vis eenmaal in de stek is aangekomen, wat na ongeveer twintig minuten zou moeten zijn, gaat het erom dat je een routine begint te krijgen. Dit kan zijn dat je twee vissen van een lijn afhaalt alvorens te voeden en naar een andere lijn gaat, wat vaak het beste plan is, of dat je op een van die dagen dat je op dezelfde lijn blijft vangen, de stek helemaal aan flarden vist. Weten welke routine en wanneer te voeden en te wisselen komt allemaal neer op oefening, hoe meer je vist, hoe sneller je zult weten wat het beste is.

Roden zijn het beste

Als haakaas is er niets beters dan dode rode maden en ik plaats er tussen de vijf en twaalf op de haak of als dit niet zo snel oplevert als ik zou willen een dubbele worm, in principe één grote rode worm doormidden geknepen en op de haak geplaatst. Een goed aas- en vangplan zou zijn om een grote pot aas te voeren, plus een snufje dode roodbaars, een paar vissen te vangen, opnieuw te voeren, van lijn te wisselen en te herhalen. Uiteraard betekent dit dat je veel aas gebruikt en drie kilo aas zou ongeveer goed zijn voor een wedstrijd van vijf uur. Zoals eerder vermeld is het voordeel van het gebruik van natuurlijk aas dat als je een aanbeet mist, je de rig gewoon weer kunt laten zakken omdat het aas niet loskomt, in tegenstelling tot het vissen met pasta.

Karper bloedbad

De oefensessie van vandaag was in tegenstelling tot de wedstrijdomstandigheden omdat de verre oeverlijn gewoon niet opleverde. De twee-plus-één lijn produceerde een goede run van kleinere karpers, maar daarna begon het te bruisen toen de karpers in het slib begonnen te scheuren, niet ideaal, en als ik deze peg in de toekomst uit de hoge hoed zou toveren, zou ik wat spaarzamer gaan voeren. Ik heb de linkermarge continu gevoed met een pot grondvoer om de tien minuten, maar toen ik eenmaal had gewisseld, was het een bloedbad voor de karpers.

Colin Sheppard

Colin's Tackle

Sphere Zero-G F1+ Pole

Hybride 1,6 mm 10-12 Rating Elastiek

Cenex 0.18mm & 0.16mm Hybride Power Mono

Sphere maat 14 & 12 Beast weerhaakloze haken

4 x 14 Inline Edge Pool Float

 

Colin's Aas

Rode worm

Dead Red Maggot

Suikermaïs

Micro Pellets

Champion's Feeder

natuurlijk aas 6
hybride elastiek
bolbeest

Blijf op de hoogte van al ons laatste wedstrijdnieuws hier.

Ontdek hier meer over ons team van vissers.

 

Bezoek hier de interactieve productcatalogus van Browning.