Specimen Bream on the Feeder

Soms is het echt verfrissend om weg te gaan van de door karper gedomineerde commerciële wedstrijd scene en ergens anders heen te gaan, vooral wanneer de locatie een aantal zeer grote brasems bevat en mogelijk een persoonlijk record in het verschiet ligt. Dus onlangs vertrok ik voor een sessie op zoek naar specimen brasem op de feeder.

Huiswerk loont

Omdat ik hier nog nooit gevist heb, heb ik wat huiswerk gedaan en ben erachter gekomen dat de brasem gemiddeld rond de zeven pond weegt met af en toe een grotere vis in de dubbele cijfers. Hoewel deze vissen groot zijn geworden door een feest van pellets en boilies die door karpervissers zijn geïntroduceerd, is het nog vroeg in het jaar en ik heb het advies gekregen om met maden te vissen op een rig die ik nog nooit heb geprobeerd, de Helicopter Rig. Met een beetje zoeken op YouTube kom je een heel eind en hoewel ik een beetje huiverig ben hoe effectief deze rig is, zou het leuk zijn om een vroege vis te vangen om mijn vertrouwen op te krikken.

Beslissingstijd

Helaas ben ik al twee uur bezig en heb ik nog niet eens een trilling van de top gehad. Ik begin net te denken dat ik een fundamentele fout heb gemaakt als ik wat onrust zie aan de overkant en bij nader inzien zie dat de brasems iets eerder dan verwacht aan hun paringsritueel zijn begonnen. Het is tijd om te beslissen, blijf ik hopen of ga ik naar het kleinere meer ernaast, een meer waar ik weinig van weet behalve dat er brasem zit?

grindgroeve vissen

Volgroeide grindgroeven vormen een interessante afwisseling van commerciële visserij.

bolvormige bommenstaaf

De Sphere 10' Bomb +10% is een echte allrounder en is geschikt voor een breed scala van bom- en light feeder visserij.

cenex methode mono

Cenex Method Mono is een ongelooflijk taaie, snel zinkende, lijn die ik gebruik voor veel van mijn bom- en feedervisserij.

Persoonlijke beste

Een half uur later en na het uitwerpen van een dozijn feeders met een goede kwaliteit vismeel aas doorspekt met maden heeft de beslissing om naar het kleinere meer te verhuizen zijn vruchten afgeworpen want ik heb mijn eerste vis binnen en zo te voelen is het een grote brasem. Naarmate de vis dichter bij het net komt, neemt het gewicht toe en ik moet toegeven dat ik nerveus word, alsjeblieft, alsjeblieft val niet uit de haak! Ze gaat in het net en ik weet meteen dat het een persoonlijk record is met een gewicht van meer dan 7 pond, gelukkig kan je dat zeggen! Vijftien minuten later en met nog twee grote brasems in het net sterft de zwem, tijd voor nog eens zes feeders die snel worden uitgeworpen en opgehaald om hopelijk de vis weer in een eetstemming te krijgen.

Eenvoudig maar doeltreffend

Het materiaal dat ik gebruik bestaat uit een Sphere 10' Bomb +10% Power hengel in combinatie met een Sphere MgTi 930 molen geladen met Cenex 0.20mm Method Mono. De rig zelf bestaat uit een wartel maat 10 die strak tussen twee dobberstops geklemd zit en de haaklijn die gemaakt is van Cenex 0.16mm Hybrid Power is hieraan bevestigd. Aan deze haaklijn is een weerhaakloze Sphere Beast haak maat 16 bevestigd samen met een conische sleeve die omhoog schuift en de wartel bedekt waardoor een anti-tangle boom ontstaat en direct aan de hoofdlijn is een 20g Big Pit Standard Feeder geknoopt. In eerste instantie zou je naar de rig kijken en denken, dat zal niet werken, maar geloof me het is echt effectief en heeft mijn ogen geopend voor de moderne visserij op brasem en er is mij verteld dat het net zo goed werkt voor grote zeelt!

helikopter voederinstallatie

Een eenvoudige Helicopter Feeder Rig is gemakkelijk te maken en zeer knoopvrij. Ideaal voor het vissen op brasem en zeelt in stilstaand water.

XENOS voederbak 2

Een Big Pit Feeder is de ideale keuze voor de Helicopter Rig. Kies de grootte en het gewicht op basis van de hoeveelheid aas die je wilt voeren en de afstand.

helikopterinstallatie stopt

Gebruik twee Rig Stops om de korte haaklengte op zijn plaats te houden, ongeveer 20 cm boven de feeder.

"Na een half uur zit ik aan mijn eerste vis, en het voelt als een grote brasem..."

Aandacht voor details

Hoewel deze rig verwoestend is, moet je om er het allerbeste uit te halen wel aandacht besteden aan aas en aasapplicatie en nauwkeurigheid is erg belangrijk, vooral vroeg in het jaar. Alvorens uit te werpen en met behulp van markeerstokken clip ik de hoofdlijn in de lijnclip van de reels op een afstand van veertig meter die toevallig in lijn lag met de rand van een voorliggend eiland. De brasem houdt van veel aas, vooral van vismeel, dus ik besloot positief te zijn en de stek aan te vallen door de feeder twaalf keer uit te werpen, de lijnklem stevig aan te slaan en dan een paar seconden te wachten tot het aas was losgelaten, dan de hengel terug te halen en binnen te winden.

Tijd om bij te vullen

Gelukkig heeft het aanvullen van de stek met nog eens zes feederladingen gewerkt en de brasems zijn terug met als resultaat nog eens vijf brasems tot 7lb 15oz, wat een sessie. Ik wou alleen dat ik die eerste uren niet op het grote meer had doorgebracht, maar als ik niet was verhuisd, had ik ook kunnen leegvissen. Het komt er echt op aan de juiste beslissingen te nemen, positief te zijn, vertrouwen te hebben in wat je doet en sommige dagen zoals vandaag loont het de moeite.

Als je de helicopter rig nog niet geprobeerd hebt en je hebt een meer in de buurt met enkele grote brasems, dan kan ik eerlijk zeggen dat je de Helicopter Rig een kans moet geven.

 

Ethan Etherington

Ethan's Tackle

bol 10' bom +10% krachtstaaf

Bol MgTi 930 Reel

Cenex 0.20mm Methode Mono Hoofdlijn

Cenex 0.16mm Hybrid Power Mono Haaklengte

Sphere Beast weerhaakloze haak maat 16

Big Pit 20g Standaard Voederbak

Sixe 10 Swivel, twee vlotterstoppen, conische huls

 

Ethan's Aas

Sonubaits Super Feeder Vismeel Grondvoer

Rode en witte maden

brasemvangst

Blijf op de hoogte van al ons laatste wedstrijdnieuws hier.

Ontdek hier meer over ons team van vissers.

 

Bezoek hier de interactieve productcatalogus van Browning.