Voorn zoeken op kleine beekjes - Justin Watkins

Elke winter vindt er in de kleine rivier Bourne, een zijrivier van de machtige Theems, een massale migratie van zilvervis plaats. Dit is waarschijnlijk om aan roofbouw te ontkomen, maar om welke reden dan ook is het geweldig nieuws voor sportvissers, want het biedt fantastische vismogelijkheden, voornamelijk op voorn.

Voor mij geeft het wat afwisseling en haalt het me weg van de stilstaande wedstrijdscène en laat het me toe terug te gaan in de tijd en terug te denken aan de dagen toen het vissen op dergelijke locaties gemeengoed was. Er is een paar mijl vrij vissen hier in Chertsey Meads en vandaag ben ik naar het middelste deel gegaan, wat me weghaalt van de meer onder druk staande stekken, maar de stekken zijn veel strakker, vaak met laag overhangende bomen om mee te vechten.

Het aas kon niet eenvoudiger zijn, maden en het stelt me in staat om de restjes van de wedstrijden van het weekend te gebruiken. Broodpunch is een optie, vooral als de rivieren echt helder lopen, maar vandaag heeft het wat kleur en dat is goed.

voorn vangst 1
stok drijven

Gebruik een behoorlijk formaat dobber, zodat je het tuig kunt tegenhouden zonder dat het van zijn lijn wordt getrokken.

haken aan nylon

Sphere Match Hooks to Nylon zijn mijn keuze voor het vissen op rivieren met maden.

"Op deze kleine stroompjes is het een goed idee om heimelijk te zijn..."

De uitrusting is ook relatief eenvoudig en ik heb mijn 13ft Black Magic CFX match hengel gekoppeld aan een Sphere MgTi 920 reel geladen met een 3lb drijvende hoofdlijn. Aan het uiteinde van de hengel zit een 4×14 gelegeerde steelstok, bevestigd met drie rubbers en deze is geschoten in shirt button stijl waarbij de grootte van de schoten afneemt naarmate ze dichter bij de haak komen en de ruimte tussen de schoten toeneemt waardoor het aas op een natuurlijke manier door het water valt en wanneer het aas door de stek wordt gedreven ligt het aas iets voor op de dobber waardoor het makkelijker is om snelle voorn aanbeten te vangen. De haaklengte is een voorgebonden en ingekorte Sphere Match maat 16 weerhaak met twee rode maden.

   

Op deze kleine stroompjes is het een goed idee om heimelijk te werk te gaan en hoewel ik een zitkist heb gekocht, werd deze ver van de oever opgesteld en samen met al het andere stilletjes vergiftigd, zodat de vissen niet meteen werden afgeschrikt. In alle eerlijkheid, als ik de hele dag zou vissen, dan zou ik een minimale uitrusting meenemen en wat rondzwerven, maar met slechts drie uur tot mijn beschikking, en met een betrouwbare stek beschikbaar, heb ik ervoor gekozen om te blijven zitten en te proberen het langzaam op te bouwen.

De eerste paar drafjes met een lichter tuigje leveren slechts kleine alvertjes en voorn op, dus een snelle verandering naar een zwaardere dobber en het langzaam opvoeren van het voer levert een paar betere voorns op. Negentig minuten later komt de voorn snel en dik binnen, meestal netvissen tot rond de 12oz samen met een enkele skimmer en baars. Als ik meer tijd had zou ik dit veel vaker doen omdat het zo plezierig en belonend is en aan het eind van de sessie ben ik verbaasd over wat ik heb gevangen in zo'n kleine stroom, er moet zo'n 20 pond in het net zitten inclusief mijn eerste zilveren brasem ooit!

Als er een rivier in de buurt is, is het echt de moeite waard om die te controleren, vooral als die door landelijke gebieden stroomt, want die kunnen in deze tijd van het jaar vol zitten met vis.

Justin Watkins

bolhaspel

Behandel je lijn zo dat hij blijft drijven, dit zorgt voor een zuivere slag wanneer je beet krijgt.

maden voor het vissen

Een paar pinten maden zijn alles wat je nodig hebt voor deze eenvoudige visserij.

vissen op grote voorn

Kleine beekjes kunnen verrassend grote voorns bevatten.

Blijf op de hoogte van al ons laatste wedstrijdnieuws hier.

Ontdek hier meer over ons team van vissers.

 

Bezoek hier de interactieve productcatalogus van Browning.