Hengelvissen op riviervoorn

Terwijl de enorme aantallen grote barbeel de andere vissen op de rivier de Trent overschaduwen, heeft de zilvervis een enorme opleving doorgemaakt en vandaag de dag zitten veel stukken vol met zilverbaarzen die zorgen voor een briljante visdag. Bovendien heb je maar een simpele tactiek nodig om bijna gegarandeerd een grote vangst te hebben. Vandaag ga ik met de hengel vissen op voorn in de Trent bij Nottingham. Ik heb dit stuk nog niet eerder bevist, dus het zal interessant zijn om te zien hoe we het gaan doen.

Als ik me installeer in een comfortabele stek net boven een rij boten, word ik onmiddellijk getroffen door de hoeveelheid kleine vis die boven komt drijven. Dit zijn voornamelijk alvers, die hinderlijk kunnen zijn en het aas onderscheppen als het door het water valt. Het antwoord hierop is het gebruik van een zwaardere rig - vandaag heb ik 1.5gram en 2gram rigs opgezet, aangezien de stek ongeveer acht meter diep is. Met het grootste deel van de worp langs de lijn zal het haakaas snel beneden komen en voorbij de vervelende alver.

hengelvissen op voorn 2

Eenvoudige Rivier Voorn Vistuigen

Mijn rigs zijn vrij eenvoudig en bestaan uit een Perfect Control dobber met een ronde vorm, een stevige plastic borstel en een draadsteel voor de stabiliteit. De bulk, in de vorm van een olivette, zit ongeveer twee meter boven de haak, met droppers eronder. Ik gebruik de uitstekende Hybrid Mono in 0.14mm voor mijn rigs met een 0.08mm Cenex Classic haaklengte. Het haakaas van vandaag is caster en mogelijk hennep, dus ik gebruik een maat 16 Sphere Classic haak. Ik vis niet overdreven fijn, want er is een goede kans dat er een bonusvis langskomt en ik wil in staat zijn om fatsoenlijke stempelvoorn te slingeren zonder me zorgen te maken

hengelvissen op voorn 3
hengelvissen op voorn 4

Gerichte voeding bij het vissen met de hengel op riviervoorn

Om te beginnen heb ik vier bollen grondvoer met hennep en casters ingepot om de vissen aan te moedigen zich te concentreren op de lijn die ik wil bevissen. Het aas is een mengsel van Black Magic en Champions Choice no. 1. De Champions Choice helpt om de mix te binden en zorgt ervoor dat de bolletjes aas intact de bodem bereiken. Dit wordt net stroomafwaarts van mij ingebracht, zodat ik de dobber door de hotspot kan laten lopen. Tijdens het vissen zal ik weinig en vaak voeren met een snufje hennep of casters, waarbij ik het voer opvoer als de alver een probleem wordt.

Casters pikken zeker een betere stempel van vis dan maden, dus ik zal beginnen met de chrysalis en zien hoe dingen zich ontwikkelen. Als de sessie goed verloopt zal ik hennep proberen, wat een beetje hit or miss kan zijn, maar op de juiste dag zeer selectief kan zijn.

Vanaf het begin heb ik aanbeten gekregen door de dobber met de snelheid van de stroming mee te laten gaan. De meeste aanbeten zijn voorn, maar er zit ook een enkele goede kopvoorn en baars tussen. De voorn is van alle maten, inclusief een paar 'netters'.

rivier voorn paal aas

Laat het touw door voor River Roach

Ondanks een stroomafwaartse wind, vis ik vandaag met een vrij lange lijn; ik vis de top-zes van de hengel. Het gebruik van deze langere lijn helpt op een paar manieren. Ten eerste betekent het dat ik de hengel maar één keer hoef af te breken bij het uitvaren, wat het proces veel sneller maakt, vooral als de oevers steil zijn. Ten tweede verwacht ik dat de vis naarmate de dag vordert terug zal zakken en de langere lijn stelt me in staat ze te volgen mocht dat nodig zijn.

Ongelooflijk genoeg was er elke run een aanbeet op caster, wat me ertoe aanzette over te schakelen op hennep. Normaal gesproken zou ik verwachten dat de actie zou vertragen, zelfs als de voorn zich zou voeden met hennep, maar de aanbeten komen nog steeds regelmatig vandaag en de grootte van de vis is zeker toegenomen.

Je zult vaak lezen dat het het beste is om hennep door de split te haken, waar de witte kern zichtbaar is, maar ik vind dat als ik het door de schelp haak, het aas veel beter blijft zitten en ik kan zelfs meerdere vissen vangen op hetzelfde haakaas. Maak je geen zorgen over de haak, als de vissen vol vertrouwen aan het vissen zijn maakt dit geen verschil.

Briljante sport op de Pool

Na een paar uur vissen moet ik meer dan 25 pond vis in het net hebben. Het overgrote deel is voorn, maar er zitten ook een paar klotsende schollen tussen. Wat een fantastische sport, die precies laat zien waartoe het midden van de Trent tegenwoordig in staat is. Als je op zoek bent naar een leuke visdag, dan kan ik het je niet genoeg aanraden.

 

Nick Crooks

Nick's Rivier Voorn Hengel Vistuig

Browning Xitan Z8 Advance Pole

Cenex Hybride Mono 0.14mm Buiglijn

Cenex Classic 0.08mm haaklengte

Maat 16 bol klassieke haak

1.5-2 gram Rondbodem Float

 

Nicks aas voor riviervoorn

Maden

Wielen

Hennep

Kampioenen Keuze Nr. 1

Champions Choice Zwarte Magie

rivier de trent hengel vissen voorn

Blijf op de hoogte van al ons laatste wedstrijdnieuws hier.

Ontdek hier meer over ons team van vissers.

 

Bezoek hier de interactieve productcatalogus van Browning.